il-yekavim logo
זני הענבים בישראל והיינות שהם מפיקים

זני הענבים בישראל והיינות שהם מפיקים

מדריך מעודכן לזנים אדומים, לבנים, רוזה ומקומיים
21.2.2023
עמי רגב
ישראל
יין ישראלי
זני ענבים
יקבים

במסגרת המגוון הרחב של יקבים בישראל, עולם היין המקומי מתאפיין כיום בגיוון מרשים של זני ענבים, המאפשרים יצירת יינות מסוגים שונים – אדומים, לבנים, רוזה ומבעבעים. הנה סקירה מעודכנת של סוגי הענבים הבולטים בישראל והסוגי יין שכל אחד מהם מפיק.

זני ענבים אדומים ויינותיהם

קברנה סוביניון (Cabernet Sauvignon): זן הדגל של היינות האדומים בישראל, מפיק יינות עוצמתיים, עשירים בטאנינים, עם ארומות של פירות כהים, קקאו ותבלינים. מתאים להתיישנות ומשתלב מצוין עם בשרים אדומים.

מרלו (Merlot): יין בעל גוף בינוני, טאנינים רכים, טעמים של שזיף, דובדבן ולעיתים שוקולד. נחשב ליין נגיש וקל לשתייה, מתאים גם לבלנדים.

שיראז (Syrah/Shiraz): יינות נועזים, חזקים, עם טעמי פירות יער כהים, פלפל שחור ותבלינים. בעלי גוף מלא וטאנינים בולטים.

גרנאש (Grenache): יינות פירותיים, עם מעט טאנינים, ניחוחות של פירות אדומים ופרחים. משמש לרוב בבלנדים, אך אפשר למצוא גם יינות זניים.

פטיט סירה (Petit Sirah): יינות כהים, סמיכים, עם טאנינים גבוהים, טעמים של פירות שחורים, פלפל ושוקולד. מתאימים להתיישנות.

ארגמן: זן ישראלי (הכלאה של קריניאן וסוזאו). מפיק יינות עם צבע עז, טעם פירותי עוקצני, מתאים גם להתיישנות.

קריניאן (Carignan): זן ספרדי שמפיק יינות בסיסיים אך גם איכותיים, עם ארומות מורכבות ופוטנציאל התיישנות.

זני ענבים לבנים ויינותיהם

שרדונה (Chardonnay): יין לבן פופולרי, בעל גוף מלא, ניחוחות של אפרסק, דבש ולעיתים חמאה. ניתן להבשיל בחבית או במכל אינרטי.

סוביניון בלאן (Sauvignon Blanc): יין לבן יבש, רענן, עם ניחוחות אשכולית, לימון ואפרסק לבן. מתאפיין בחומציות בולטת ופריכות.

ריזלינג (Riesling): יין לבן ארומטי, רענן, עם טעמים של פירות הדר, תפוח ירוק ופרחים. מתאים לאקלים הישראלי ולמטבח המקומי.

ויונייה (Viognier): יין לבן בעל ניחוחות פרחוניים, טעם עשיר של אפרסק ומשמש. גוף בינוני עד מלא.

דבוקי, מרוואי, חמדאני: זנים ישראלים מקומיים, מפיקים יינות לבנים עם אופי ייחודי, לעיתים עם חמיצות גבוהה וטעמים עוצמתיים.

זני ענבים לרוזה

גרנאש, סירה, מרלו, קברנה סוביניון: זנים אדומים המשמשים לייצור רוזה. לאחר בציר מוקדם, מושרים עם קליפות לזמן קצר לקבלת צבע ורוד. הרוזה הישראלי מתאפיין בקלילות, רעננות ופריכות, מתאים למנות קיץ, סלטים ומאכלים ים תיכוניים.

ברברה, מרסלאן: לעיתים משמשים גם לרוזה, בעיקר באזורים קרים יותר, כדי לקבל יינות עם חמיצות גבוהה יותר.

זנים מקומיים ומיוחדים

ביתוני, בלאדי, חדארי: זנים ישראלים מקוריים שמפיקים יינות אדומים עם טעמים ייחודיים, לעיתים עם חמיצות גבוהה וצבע עז.

ג׳נדאלי, דבוקי, יעל: זנים מקומיים המשמשים לייצור יינות לבנים או אדומים, בהתאם לשימוש ולמסורת המקומית.

טבלת סיכום: זנים עיקריים ויינותיהם

| זן הענבים | סוג היין | מאפיינים |

|------------|----------|----------- |

| קברנה סוביניון | אדום | עוצמתי, טאניני, פירות כהים, תבלינים |

| מרלו | אדום | גוף בינוני, טאנינים רכים, פירותי |

| שיראז | אדום | חזק, נועז, פירות יער, פלפל |

| גרנאש | אדום/רוזה | פירותי, מעט טאנינים, ניחוחות פרחים |

| שרדונה | לבן | גוף מלא, אפרסק, דבש, חמאה |

| סוביניון בלאן | לבן | רענן, פירות הדר, חומציות גבוהה |

| ריזלינג | לבן | ארומטי, פירות הדר, תפוח ירוק |

| ויונייה | לבן | פרחוני, אפרסק, משמש |

| דבוקי/מרוואי/חמדאני | לבן | ייחודי, חמיצות בולטת, עוצמתי |

| ארגמן | אדום | צבע עז, טעם פירותי עוקצני |

| קריניאן | אדום | בסיסי עד איכותי, ארומות מורכבות |

| פטיט סירה | אדום | כהה, טאנינים גבוהים, פלפל ושוקולד |

| ביתוני/בלאדי/חדארי | אדום | ייחודי, חמיצות גבוהה, צבע עז |

| ג׳נדאלי/דבוקי/יעל | לבן/אדום | זנים מקומיים עם אופי ייחודי |

| ברברה/מרסלאן | רוזה/אדום | חמיצות גבוהה, רעננות |

סיכום

העושר והמגוון של זני הענבים בישראל מאפשרים ליקבים המקומיים לייצר יינות מסוגים שונים, החל מהיינות הקלאסיים (קברנה סוביניון, שרדונה) ועד ליינות מקוריים מזנים מקומיים. כל זן מעניק ליין אופי, טעם וסגנון ייחודיים, כך שכל חובב יין יכול למצוא את היין המתאים לו ביותר.

ניווט

עמוד הביתיקביםטיולים בקרבת יקבים

מידע נוסף

בלוגהוספת יקבצור קשראודות

עקבו אחרינו באינסטגרם

il-yekavim logo
© 2025 כל הזכויות שמורות | il-yekavim